Szójegyzék

Ezen az oldalon az alapvető szavak szójegyzékét találja, amelyekkel találkozhat az SSL tanúsítványok és a szolgáltatásaink kapcsán. Ha az Ön által keresett fogalom nincs a szójegyzékünkben, írjon nekünk, mi szívesen megmagyarázzuk és egyúttal frissítjük a szójegyzéket.

Tanúsítvány hatóság (CA)

A tanúsítvány hatóság az a testület, amely a digitális tanúsítványok (elektronikusan aláírt nyilvános kulcsok) kiadásával foglalkozik.
A hatóság a tanúsítvány kiadása előtt ellenőrzi a benne megadott adatokat. Kínálatunkban a Symantec, Thawte, GeoTrust a RapidSSL tanúsítvány hatóságok képviseltetik magukat. Ezek a tanúsítvány hatóságok teljesen megbízhatóak, tehát tanúsítványaik használatával nem jelenik meg semmilyen figyelmeztetés a böngészőben, mint a megbízhatatlan vagy az ún. self-signed tanúsítványok esetén.

Ha nem tudja melyik tanúsítvány hatóság mellett döntsön, akkor használja az SSL kiválasztási útmutatónkat.

Common Name (CN)

Common Name alatt az SSL tanúsítványoknál az a domain értendő, amely számára a tanúsítvány ki van állítva. Common Name például a www.domain.hu. Az alkalmazások aláírására szolgáló Code Signing tanúsítványnál Common Name-ként a szervezet hitelesített neve van megadva, amely számára a tanúsítvány ki van állitva.

Certificate Revocation List (CRL)

A Certificate Revocation List (CRL) olyan tanúsítványok listája, amelyek az érvényességi idejük alatt lettek törölve és ma már nem megbízhatóak. Az idő előtti törlés oka az esetek többségében a nyilvános kulcs rossz hírbe hozása. Ezt a listát minden tanúsítvány hatóság kiadja a tanúsítványai számára és elérhetővé teszi a saját weboldalán. A lista a tanúsítvány érvényességének ellenőrzésére szolgál.

Nyilvános kulcs (CSR request)

CSR kérés alatt tanúsítvány szerveren való kiállításával kapcsolatos kérvényt értünk, amely szerveren az SSL tanúsítvány működni fog. A CSR kérésben a tanúsítvánnyal kapcsolatos információk találhatók. A CSR kérés helyes kitöltését mutató példákat a CSR támogatás cikkben talál.

Intermediate tanúsítvány

Az Intermediate tanúsítvány a hatóság olyan tanúsítványa, amely jelenléte a szerveren nélkülözhetetlen az Ön SSL tanúsítványának teljes megbízhatósága érdekében. Ha nincs a szerverre telepítve, akkor az oldal látogatóit a szerver SSL tanúsítványának megbízhatatlanságáról szóló figyelmeztetés fogadja. További információt e tanúsítványról, telepítési útmutatót és letöltési linket az Intermediate tanúsítványoknak szentelt oldalon talál.

IP cím

Az SSL tanúsítvány helyes működésének érdekében a szerver minden egyes tanúsítványa számára külön IP címet kell kirendelni és az adott IP címet a domainhez adni, amely számára a tanúsítvány ki van adva. Az IP címet az SSL tanúsítvány használata közben meg lehet változtatni, ugyanis a tanúsítvány nem függ az IP címtől.

Ha több domain bebiztosítására van szüksége, ajánljuk a SAN tanúsítványokat, amelyek használatával egy IP címmel 25 domaint tud bebiztosítani.

Privát kulcs

A kiállított tanúsítványt csak a megfelelő privát kulccsal lehet használni. A privát kulcs a tanúsítvány kérvényének (CSR, nyilvános kulcs) kiállítása közben jön létre a szerveren. A legfontosabb fájl, amely semmi esetben sem hagyhatja el a szervert és lehessen így rossz hírbe hozva. A privát kulccsal bárki használhatja az Ön SSL tanúsítványát, ezért megszerzése gyakran válhat támadók és hackerek célpontjává.

A privát kulcs törlése vagy rossz hírbe való hozása esetén lépjen kapcsolatba az ügyfélszolgálatunkkal és ingyen újrakiadjuk a tanúsítványát egy új pár kulccsal együtt.

SAN (Subject Alternative Name)

A SAN az SSL tanúsítványban feltüntetett alternatív név rövidítése, amely további domainekkel és nevekkel bővíti az érvényességét. Ezen neveknek nem kell kapcsolódniuk a fődomainhez (Common name) és lehetnek akár szerverek belső nevei vagy privát IP címek is. További információt a SAN tanúsítványokról a velük foglalkozó oldalon talál, ahol a SAN nevek használatának példái is fellelhetők.

SGC tanúsítvány (Server Gated Cryptography)

Az SGC tanúsítványok (Server Gated Cryptography) biztosítják a minimális, 128 bites titkosítást minden webböngésző számára, beleértve a régi böngészőket és operációs rendszereket is, melyek csak 40 vagy 56 bites SSL titkosításra képesek. E technológia régebbi böngészők számára is lehetővé teszi az erős titkosítást 128 biten, mely a hagyományos tanúsítványokkal nem lehetséges.

SSL protokoll (Secure Sockets Layer)

Az SSL protokoll titkosítással biztosítja a szerver és a látogató közötti kommunikációt. E protokoll használatával minden kommunikáció titkosítva van és nem lehet lehallgatni. Az SSL protokoll használatát és a titkosítást a HTTPS-en keresztül ismeri fel, amelyet a címsávban vagy a hivatkozásnál talál.

SSL handshake

A böngésző és szerver közötti kapcsolat kiépítésekor HTTPS protokoll használatával meg kell egyezni a kommunikáció feltételeiben, különösen a titkosítás mértékében. Ez az "ismerkedő" folyamat SSL handshake néven fut. A folyamat keretén belül egy SSL tanúsítvány van elküldve a látogatónak és meg van szabva a kommunikáció titkosításának mértéke. Régebbi böngészők esetében általában nem lehetséges a nagyobb mértékű 128- vagy 256-bites titkosítás; erre kínálnak viszont megoldást az SGC tanúsítványok, amelyek lehetővé teszik a 128 bites titkosítást régi böngészők és operációs rendszerek esetén is.

TLS (Transport Layout Security)

A TLS titkosítási és kommunikációs protokoll, amely a jövőben az SSL szerepét tölti majd be. Mindkét protokoll hasonló elven működik, viszont a TLS protokoll a bebiztosított és a be nem biztosított kapcsolatok számáta egy portot használ, amelyet nem szükséges változtatni a titkosítás bekapcsolásakor.

UC (Unified Communication) Multidoménový SSL certifikát

Az UC (Unified Communication) tanúsítvány megnevezés a SAN tanúsítvány szinonímája; ezt a megjelölést általában a szoftverek készítői használják. Az UC tanúsítványok működése megegyezik a SAN tanúsítványokéval.

Nyilvános kulcs (CSR)

A nyilvános kulcs (CSR) nélkülözhetetlen az SSL tanúsítvány kiállításához. Ezt a nyilvános kulcsot az Ön számára az oldalai karbantartója (webhosting vállalat) vagy maga a szerver adminisztrátora generálja ki, amelyen azon domain van elhelyezve, amely számára az SSL tanúsítvány ki lesz állítva.

További információt és a nyilvános kulcs generálásának folyamatát a nyilvános kulcsról szóló cikkben találja.

Wildcard (csillagos) tanúsítvány

A Wildcard SSL tanúsítvány lehetővé teszi az összes aldomain egy fődomainen belüli bebiztosítását. A Wildcard tanúsítványnál a fődomain neve előtt egy csillag található (pl. *.sslmarket.hu) és bebiztosítja az összes alsóbbrendű domaint, amely a csillag helyén található (a fődomain aldomainjei). További információt a Wildcard tanúsítványokról a Wildcard tanúsítványok kategóriában talál.

Szükség esetén lépjen kapcsolatba az ügyfélszolgálatunkkal, mely segít Önnek a tanúsítvány kiválasztásában és válaszol kérdéseire.