SAN/UC technológia

A SAN (Subject Alternative Name) technológia azért jött létre, hogy az SSL tanúsítványok funkcióját a több domain bebiztosításának lehetőségével bővítse. A SAN támogatású SSL tanúsítványok több domain biztonságossá tételét teszik lehetővé, így is csökkentve az egyes tanúsítványok esetleges beszerzését érintő kiadásokat. Másik előnyük hogy takarékoskodnak a titkosított kommunikációhoz szükséges IP címekkel, illetve megspórolják az adminisztrátorok idejét, amelyet az egyes külön-külön tanúsítványok telepítésével telne. A SAN SSL tanúsítványok a Microsoft Exchange szerver bebiztosítására, Microsoft Office Communication Server vagy a Unified Communications (UC) szolgáltatásai közül a Mobile Device Manager bebiztosítására vannak használva. Az SSLmarket kínálatában SAN/UC tanúsítványok tanúsítványok széles választékát találja.

Több domain és szubjektum bebiztosítása

A SAN technológiát támogató tanúsítványba elhelyezhet domaineket és neveket, melyeket hagyományos Common name-be (tanúsítvány domainje) nem tehet. A SAN tanúsítványok a RFC 3280 - Internet X.509 Public Key Infrastructure-ben vannak leírva.

Használati példák

  • www.sslmarket.hu (FQDN - teljesen minősített tartománynév)
  • domain-neve.hu (FQDN - teljesen minősített tartománynév)
  • server.local (Belső domain név)
  • mail.sslmarket.hu (aldomain)
  • fizetesek.e-shop.hu (aldomain)
  • 10.0.0.1 (privát IP cím)
  • msexchange1 (netbios név)
  • 46.13.243.78 (nyilvános IP cím)
  • posta01 (érvénytelen név és domain)

A teljesen minősített tartományneveknél (FQDN) a tanúsítványt kérelmező jóváhagyása a domain tulajdonosával szemben történik. Ha nem Ön a domain tulajdonosa, de SAN-ként szeretné feltüntetni, akkor szüksége lesz a domain tulajdonosának jóváhagyására.

Amennyiben SAN-ként szeretne feltüntetni egy minősítetlen nevet (non-FQDN), 2015. november 1-ig van rá lehetősége. Ezután ugyanis már nem lesz lehetséges minősítetlen név hozzáadása és a minősítetlen SAN-okat tartalmazó tanúsítványok törlésre (visszavonásra) kerülnek 2016. november 1-je után (a CA/Browser fórum tanácsa alapján).

Figyelmeztetés: Amennyiben SAN-okat szeretne használni a tanúsítványban, akkor már a megrendelésnél meg kell adnia legalább egy SAN nevet.
Ha a tanúsítvány SAN nélkül van kiállítva, utólag már nem adhatók hozzá további SAN-ok.