A Google tovább javítja a VMC megjelenítését a Gmailben

2023. jún. 29. | Pataki Tamás

A Gmail úgy döntött, hogy a VMC/BIMI szimbólumok mellé egy második bizalmi szimbólumot is ad - a kék pipát. Ez segít az üzenetolvasóknak jobban megkülönböztetni a VMC-tanúsítványokat használó, megbízható feladóktól származó üzeneteket. Nézzük meg együtt, hogyan néz ki az új szimbólum, és tekintsük át a VMC/BIMI használatának helyzetét a főbb szolgáltatóknál.

A Google tovább javítja a VMC megjelenítését a Gmailben

A Google egyértelműen a VMC legaktívabb támogatója. A nagy IT-vállalatok közül elsőként jelenítette meg a VMC-tanúsítvány logóját a levelezési szolgáltatásában. Mivel a feladói logók (avatarok) a Gmailben eléggé elnyomják, örömmel töltött el, hogy úgy döntött, hogy a feladó neve mellé egy kék pipát tesz.

Hasonlítsa össze, hogyan néz ki az alapértelmezett avatar egy VMC nélküli feladó esetében, és fordítva egy VMC-vel küldött e-mail esetében.

Alapértelmezett feladó avatarja
Alapértelmezett feladó avatarja

Ez tényleg nem tűnik túl hitelesnek. A bankoknak különösen a VMC/BIMI-t kellene használniuk....

Kék pipa a VMC/BIMI-nél
Kék pipa a VMC/BIMI-nél

Ez a feladó határozottan hitelesebbnek tűnik. A felhasználók megszokták ezt a szimbólumot a Twitterről, és tudhatják, hogy a feladó valamilyen formában ellenőrizve, hitelesítve volt, vagyis hogy megbízhatnak az üzenetben, nem élnek vissza a feladó nevével.

VMC elfogadási állapota

A VMC-t a nagy üzenetküldő szolgáltatók támogatják, élükön a már említett Google-lal. Az Apple támogatja a BIMI-t az eszközein, és megjeleníti a BIMI-csoport tagjainak VMC-tanúsítványaiból származó logóit. Az alábbi grafikonjuk jól mutatja a jelenlegi állapotot

Současný stav adopce VMC/BIMI
A VMC/BIMI használatának jelenlegi helyzete. Forrás: bimigroup.org

Az utolsó nagy szereplő, amely nem támogatta a VMC/BIMI-t a szolgáltatásaiban, a Microsoft volt. Azonban itt is megtört a jég, és a Microsoft már támogatja a VMC-t legalább a Dynamics 365 Marketingben. Valószínüsítjük, hogy a Microsoft már keményen dolgozik azon, hogy a VMC/BIMI-t teljes mértékben integrálja a szolgáltatásokba és alkalmazásokba.

Hogyan szerezhet VMC tanúsítványt

VMC tanúsítványt könnyen szerezhet - csak rendelje meg az SSLmarketen keresztül, és teljesítse a szükséges előfeltételeket. A tanúsítványt egy adott logóhoz állítják ki, amelyhez védjegyre van szükséged, a feladó domainjéhez pedig DMARC-ot kell beállítanod. További információért lásd a Mit kell tennem a VMC-tanúsítvány megszerzéséhez? cikket. Amikor megkapja a VMC tanúsítványt, szívesen segítünk Önnek a telepítésben.

Forrás:

Expanding upon Gmail security with BIMI: Google Workspace Blog.

BIMI támogatás: Dynamics 365 Marketing.


Pataki Tamás
Biztonságos SSL tanúsítványok szakértője
Symantec Sales Expert Plus
e-mail: pataki(at)zoner.hu