A Google a HTTP-t háttérbe nyomja. Térjen átt HTTPS-re mielőbb

(2016.10.19.) A Google már rég nem rejti véka alá, hogy a HTTP protokolt a titkosított HTTPS-vel akarja helyettesíteni. A Mozilla hasonló véleményen van. Térjen átt HTTPS-re mielőbb és ne várja meg amíg weboldala megbízhatatlanná válik.

A HTTP vége csak idő kérdése, helyébe a HTTP/2 lép

A HTTP protokol még a 90-es évekből származik és technikailag nem felel meg a jelenlegi igényes weboldalak átviteli követelményeinek. Lassú, nincs bebiztosítva és a tartalmát az átvitel alatt lehet változtatni.

Utódja - a HTTP/2 protokol - már használaban van a weben. Még nincs nagyon elterjedve, de az internet lassacskán befogadja. Az internet böngészőkben a HTTP/2 protokol csak titkosított formában van használva. Ezt bizonyítja az a tény is, hogy a következő években az összes létező weboldal titkosított lesz. 

A HTTP/2 protokol további előnyeiről A HTTP/2-vel való gyorsab oldal beolvasás  cikkben olvashatnak. Praktikus gyorsaság összehasonlítást a HTTP és a HTTP/2 között például a test Cloudflare -HTTP/2-on találhatunk. A HTTP/2 az oldalt fele annyi idő alatt olvassa be (néha még gyorsabban).

A Chrome figyelmeztet a nem biztonságos formáknál

A Google Chrome figyelmezteti a felhasználókat azon oldalak elől, melyek jelszavakat és fizető kártyák adatait továbbítják a HTTP-ről. Jelenleg a HTTPS-re való áttérés első fázisáról van szó. Hosszútávú horizontban tervben van a HTTP protokol nem biztonságosságáról szóló figyelmeztetés bevezetése.

návrh indikácie HTTP, ktorú Chrome zvažuje

Az, hogy erre mikor kerül sor, még nem lehet tudni, de ez is eggyel több ok arra, miért nem halasztgatni a HTTPS-re való áttérést. A HTTP/2-nek köszönhetően nem csak az adatátvitel biztonságosságát kapjuk, de gyorsabb webet is.

További részleteket a Lépés a biztonságos web felé és a Kapcsolatbiztonsági indikátorok cikkben is olvashatnak.